
Performance Periods Th rough 2009, 
Existing Contracts Grandfathered

The IRS has announced that its controversial letter ruling 

holding that some common bonus arrangements do 

not qualify for the performance-based compensation 

exception to the $1,000,000 annual cap on deductible 

compensation will be applied prospectively only.  

Internal Revenue Code §162(m) provides that a public 

company can generally not deduct more than $1,000,000 

in annual compensation paid to its CEO and other officers 

whose compensation must be disclosed in the annual 

proxy.  “Qualified performance-based compensation” 

is exempt from the $1,000,000 limit, but in Private Letter 

Ruling 200804004 the IRS ruled that a bonus could 

not qualify for the performance-based exemption if an 

executive who is terminated without cause or resigns for 

good reason will receive a bonus based on his bonus 

target, even if in fact the executive is not terminated and 

the performance goals are met.  Click here to see our 

prior One Minute Memo dated January 31, 2008 for a fuller 

discussion of PLR 200804004.

Because the conclusion reached by the IRS in PLR 

200804004 was contrary to previous letter rulings, 

the ruling set off an uproar among public companies 

understandably concerned about the prospect of 

having bonuses paid in prior years retroactively 

classified as nondeductible, and possibly having to 

restate their earnings to reflect the lost tax deductions.  

In response, on February 21, the IRS issued Revenue 

Ruling 2008-13, which formally restated the conclusion 

of PLR 200804004 in a public ruling applicable to all 

taxpayers, but also announced that the new position will be 

applied prospectively only.  Specifically, the IRS announced 

that compensation that otherwise meets the requirements 

for performance-based compensation will not be 

nondeductible solely because an executive could receive 

the bonus upon termination of employment without cause 

or resignation for good reason, provided that either:

• The performance period for the bonus begins on or 

before January 1, 2009.  This means that both annual 

bonuses paid for 2009 (or fiscal years beginning 

in 2008) and LTIPs with a multi-year performance 

period beginning January 1, 2009 or earlier are 

grandfathered; or
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• The executive’s right to the payment on termination is 

based on an employment contract that was in effect on 

February 21, 2008.  This protection ceases to apply if the 

contract is renewed or extended (including automatic 

extensions under an “evergreen” provision).  However, 

contracts with an indefinite term are apparently protected 

as long as the contract remains in place.

The IRS also ruled that bonuses that may be paid upon 

an executive’s voluntary retirement are disqualified under 

§162(m), but are covered by the same grandfather 

provisions that apply to bonuses paid on termination 

without cause or resignation for good reason.  However, 

the IRS did not provide comprehensive guidance on the 

application of §162(m) to other types of bonuses that may 

be paid prior to the end of the performance period.  

§409A Issue Unresolved

The IRS also did not address parallel issues arising for 

both public and private companies under the deferred 

compensation rules of Code §409A.  As described in our 

prior One Minute Memo, §409A allows an employee to elect 

to defer “performance-based compensation” up until 6 

months before the end of the performance period, and the 

definition of performance-based compensation is parallel to 

the definition in §162(m).  

However, at the very least the IRS has given public 

companies some much needed breathing space to 

consider what changes may be required for bonus plans 

and employment agreements without being threatened by 

the retroactive denial of deductions taken in good faith.

If you have any questions about the Revenue Ruling and 

its possible application to your company’s bonus plans, 

please call the Seyfarth Shaw attorney with whom you 

work, or any Employee Benefits attorney on our website, 

www.seyfarth.com. 
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